Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

ΜΙΑ ΤΑΡΤΑ ΑΠΟ ΕΞΩΤΙΚΑ ΜΕΡΗ!!!

ΥΛΙΚΑ (για 8 κομμάτια περίπου)


Για τη ζύμη:

  • 100 γραμμάρια αγελαδινό βούτυρο κομμένο σε κομματάκια
  • 1,5 φλιτζάνι (225 γραμμάρια) αλεύρι
  • 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 1 κρόκο αυγού
  • 1,5 κουταλιά της σούπας παγωμένο νερό
Για την κρέμα:
  • 500 γραμμάρια τυρί μασκαρπόνε
  • 125 γραμμάρια ρικόττα σε μορφή αλοιφής 
  • 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 1,5 κουταλιά της σούπας λικέρ πολύ γλυκό, όπως Amaretto,  Grand Marnier κ.α.
Για το γαρνίρισμα φρούτων:
  • 450 γραμμάρια διάφορα κατεψυγμένα μούρα
  • 1/3 φλιτζανιού (80 mL περίπου) λικέρ πολύ γλυκό, όπως Amaretto,  Grand Marnier κ.α.
  • 1,5 κουταλιά της σούπας ζάχαρη άχνη
-Λίγο λιωμένο βούτυρο για βουτύρωμα της ταρτιέρας


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύουμε τα μούρα με το λικέρ και τη ζάχαρη μέσα σε ένα μπωλ και τα αφήνουμε στην άκρη για μισή ώρα περίπου ώσπου να ξεπαγώσουν τα μούρα. Παράλληλα "χτυπάμε στο μίξερ" το βούτυρο, το αλεύρι και τη ζάχαρη ώσπου να γίνει το μίγμα μας σαν ψίχουλα. Προσθέτουμε το αυγό και το νερό και συνεχίζουμε το "χτύπημα" ώσπου να αποκτήσουμε ένα ομοιογενές μίγμα. Αποσύρουμε το μπωλ από το μίξερ και ρίχνουμε το μίγμα στον καθαρό αλευρωμένο πάγκο μας και το ζυμώνουμε μέχρι να γινει μια απαλή μπαλα ζύμης. Ανοίγουμε τη ζύμη μας τόσο ώστε να χωράει στην ταρτιέρα 32 εκατοστών, βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ελαφρώς την ταρτιέρα, απλώνουμε το φύλλο και τη βάζουμε στο ψυγείο για 15 λεπτά περίπου για να ψυχθεί. Αφού περάσουν τα 15 λεπτά, βγάζουμε την τάρτα από το ψυγείο, απλώνουμε πάνω λαδόκολλα και τοποθετούμε πάνω στη λαδόκολλα είτε φασόλια είτε ρύζι. Ψήνουμε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 10 λεπτά. Μόλις περάσουν τα 10 λεπτά, αφαιρώ τη λαδόκολλα και τα φασόλια ή το ρύζι και ψήνω την τάρτα μου για άλλα 8 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει καλά. Αφού ψηθεί καλά η τάρτα τη βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει. Ταυτόχρονα σε ένα μπωλ βάζουμε το μασκαρπόνε, τη ρικόττα, τη ζάχαρη και το λικέρ και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να αποκτήσουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Με την προϋπόθεση ότι έχει κρυώση η ζύμη, απλώνουμε σε αυτή την κρέμα και επικαλύπτουμε με τα μούρα.






















Διευκρινήσεις
  • Σε περίπτωση που δεν βρείτε μούρα, μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με φράουλες κομμένες στη μέση αν είναι μεγάλες.
  • Αν δεν βρείτε είτε μασκαρπόνε είτε ρικόττα, αντικαταστήστε τα με ίση ποσότητα οποιασδήποτε άλλης κρέμας τυριού.
  • Συνοδεύεται και με μία μπάλα παγωτού!Είναι ωραίος συνδυασμός!
  • Ενεργειακή αξία κάθε κομματιού: 580

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου