Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Η ΤΕΛΕΙΑ ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΤΕΛΕΙΕΣ ΒΡΑΔΙΕΣ ΠΙΤΣΑΣ!!!


ΥΛΙΚΑ (για 3 λεπτές βάσεις πίτσας)
  • 1 κουταλιά της σούπας ξηρή μαγιά
  • 1,5 φλιτζάνια (350 mL) ζεστό νερό
  • 3,5 φλιτζάνια (500 γρ) αλεύρι
  • 1 κουταλιά της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 πρέζα αλάτι



ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μικρό μπολ, ρίχνουμε τη μαγιά στο ζεστό νερό και ανακατεύουμε για να διαλυθεί.  Την αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά περίπου έως ότου αρχίσει ο σχηματισμός φυσαλίδων. Στη συνέχεια κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ ή σε μια επιφάνεια εργασίας. Φτιάχνουμε μία τρύπα στο κέντρο από το αλεύρι και ρίχνουμε εκεί το μίγμα της μαγιάς, το ελαιόλαδο και το αλάτι. Χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα, ανακατεύουμε όλα τα υλικά ώσπου να αρχίσουν να ενώνονται σε μία ζύμη και μετά ανακατεύουμε με τα χέρια σας για να αποκτήσουμε μια λεία ζύμη. Πασπαλίζουμε λίγο αλεύρι στην επιφάνεια εργασίας και τοποθετούμε τη ζύμη εκεί, ενώ τη ζυμώνουμε λίγο ακόμα με τα χέρια πιέζοντάς τη και χρησιμοποιώντας λίγο ακόμα αλεύρι ώστε πλέον να μην κολλάει στα χέρια. Ύστερα λαδώνουμε ένα μπολ και μεταφέρουμε τη ζύμη μέσα σε αυτό. Στην κορυφή της ζύμης σχηματίζουμε ένα σταυρό με το μαχαίρι και απλώνουμε μία πολύ μικρή ποσότητα ελαιόλαδου. Σκεπάζουμε το μπολ με μία καθαρή πετσέτα κουζίνας και το αφήνουμε στην άκρη για περίπου 1,5 μέχρι η ζύμη να αποκτήσει διπλάσιο όγκο. Όταν η ζύμη είναι περίπου διπλάσια από το αρχικό της μέγεθος, την ξαναζυμώνουμε ελαφρά, την βάζουμε σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και την κόβουμε σε τρία ίσα κομμάτια. Στην επιφάνεια εργασίας χρησιμοποιώντας έναν πλάστη και τα χέρια ανοίγουμε το κάθε κομμάτι ζύμης σε στρόγγυλη βάση πίτσας διαμέτρου 20 εκατοστών περίπου. Στη συνέχεια τη μεταφέρουμε σε ένα στρόγγυλο ταψί αντίστοιχου μεγέθους και την απλώνουμε καλά πιέζοντας τις άκρες με τα δάχτυλα. Επαναλαμβάνουμε αυτό το βήμα με τα άλλα 2 κομμάτια ζύμης ώστε να κάνουμε 3 πίτσες. Οι βάσεις μας είναι έτοιμες να δεχτούν οποιοδήποτε υλικό ώστε να έχουμε την τελική πίτσα. Έτσι προσθέτουμε όλα τα υλικά της αρεσκείας μας πάνω, εκτός από το τριμμένο τυρί-κασέρι, και ψήνουμε την κάθε πίτσα σε προθερμασμένο φούρνο στους 250 C για 25 λεπτά περίπου ώσπου το κάτω μέρος της βάση αποκτήσει ένα ελαφρώς καστανό χρώμα. Το τυρί το προσθέτουμε 8 λεπτά περίπου πριν ολοκληρωθεί ο χρόνος ψησίματος της πίτσας.

























Διευκρινήσεις
  • Η ιδανική θερμοκρασία δωματίου ώστε να φτιάξουμε τη ζύμη για μία πίτσα είναι    20 C-24 C.
  • Εάν δείτε ότι η ζύμη συνεχίζει να κολλάει στα χέρια σας προσθέστε λίγο ακόμα αλεύρι.
  • Το πόσο γρήγορα θα φουσκώσει η ζύμη εξαρτάται από το πόσο ισχυρή είναι η μαγιά και τη θερμοκρασία του χώρου. Συνεπώς ελέγξτε για πρώτη φορά τη ζύμη, μόλις περάσει η πρώτη ώρα.
  • Μην ξεχαστείτε και αφήσετε τη ζύμη στην άκρη για πολύ παραπάνω ώρα, γιατί θα ξεφουσκώσει.
  • Το πόσες βάσεις ζύμης, θα φτιάξετε με αυτήν τη συνταγή εξαρτάται από το πόσο μεγάλη και χοντρή θέλετε τη βάση της ζύμης. Για αυτό να κόψετε τη ζύμη στα αντίστοιχα κομμάτια.
  • Μην ξεχάσετε να σχηματίσετε σταυρό πριν σκεπάσετε τη ζύμη, διότι αυτό είναι απαραίτητο ώστε να μην σπάσει την ώρα που φουσκώνει.
  • Ενεργειακή αξία ενός μεγάλου κομματιού μίας σπέσιαλ πίτσας: 380 θερμίδες




ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!

3 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Όντως!Μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε και σε άλλες συνταγές εκτός της συνηθισμένης πίτσας που θα ανεβάσω αργότερα!Ευχαριστώ!!!

      Διαγραφή