Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2014

Λαχταριστό προφιτερόλ…
(για 15-20 μερίδες)










  

 ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΠΑΤΙΣΕΡΙ:
350 γρ. γάλα φρέσκο πλήρες,
150 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά,
1 κάψουλα βανίλιας,
3 κρόκους αυγών + 1 ολόκληρο αυγό,
80 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική,
40 γρ. κόρν φλάουρ









 ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και τη βανίλια σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Σ’ ένα μπολ χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια και σπάμε και το ένα αυγό. Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε την ζάχαρη με τον κορν φλαουρ ανακατεύουμε ελαφρά και τα ρίχνουμε μέσα στο μπολ με τα αυγά  ανακατεύοντας πολύ καλά με τον αυγοδάρτη μέχρι να γίνει κίτρινο παχύρρευστο και κολλώδες μίγμα.
Μόλις το μίγμα με το γάλα φουσκώσει το τραβάμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το 1/3 μέσα στο μπολ με τα αυγά και το βάζουμε ξανά στη φωτιά, ανακατεύοντας συνέχεια. Με αυτό τον τρόπο δεν αφήνουμε τα αυγά να ψηθούν. Ρίχνουμε και το υπόλοιπο μίγμα και το ανακατεύουμε δυνατά και γρήγορα μέχρι να δέσει η κρέμα.
Απλώνουμε την κρέμα σε ένα μεγάλο ταψί για να κρυώσει γρήγορα. Τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και την τοποθετούμε στο ψυγείο για να σφίξει για τουλάχιστον 2 ώρες. Όταν βγάλουμε την κρέμα από το ψυγείο την χτυπάμε στο κάδο του μίξερ μέχρι να γίνει άφρατη.


 ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ:
v  Αντί για βανίλια μπορούμε να βάλουμε ξύσμα από ακέρωτο λεμόνι η πορτοκάλι(1 κουταλάκι του γλυκού).
v  Το ταψί που θα βάλουμε την κρέμα πρέπει να είναι ρηχό για να κρυώσει ομοιόμορφα και γρήγορα.









  



Τώρα πάμε για την κρέμα σοκολάτας….


ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ:
450 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη (55%),
9 αυγά χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια,
200 γρ. ζάχαρη άχνη,
500 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά,
1 σφηνάκι κονιάκ,
2 κ.σ. στιγμιαίος καφές διαλυμένος σε 2 κ.σ. νερό,
Ελάχιστο αλάτι(λίγο στη μύτη του κουταλιού)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Χτυπάμε με το σύρμα στο κάδο του μίξερ τους κρόκους με την ζάχαρη αχνή μέχρι να ασπρίσουν και φουσκώσουν. Λιώνουμε σε μπεν μαρι την ψιλοκομμένη κουβερτούρα και όπως είναι ζεστή τη ρίχνουμε στο μίγμα με τα αυγά. Ανακατεύουμε συνέχεια με την μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα και να γίνει μια ωραία κρέμα σοκολάτας.            
Στη συνέχεια χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με το μίξερ μέχρι να γίνει παχύρευστη σαν γιαούρτι και την ενσωματώνουμε στο μίγμα σοκολάτας σε 2 δόσεις ανακατεύοντας απαλά. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το λικέρ με τον καφέ (διαλυμένος  με λίγο νερό ή σιρόπι από φρούτα), και το ρίχνουμε και αυτό μέσα στο μίγμα της σοκολάτας.
Τέλος χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα τα ασπράδια με λίγο αλάτι μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα και την ενσωματώνουμε στο μίγμα της σοκολάτας σε 2 δόσεις ανακατεύοντας με την μαρίζ απαλά με κινήσεις από κάτω προς τα πάνω για να μην χάσει η μαρέγκα μας τον όγκο της.





  

 ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΟΥ :
250 γρ. νερό,
110 γρ. βούτυρο + λίγο ακόμα για το ταψί
¼ κ.γ    ζάχαρη
¼ κ.γ.   αλάτι
130 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 αυγά
                 
                                     
 ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό, βούτυρο, ζάχαρη και αλάτι σε μέτρια φωτιά. Μόλις αρχίσει το βράσιμο αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το αλεύρι και  ξαναβάζουμε το μίγμα σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να γίνει το μίγμα σφιχτό και να ξεκολλάει από την κατσαρόλα. Το αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200οC και βουτυρώνουμε το ταψί.
Ρίχνουμε στο μίγμα μας ένα – ένα τα αυγά και χτυπάμε με το φτερό του μίξερ μέχρι να ενσωματωθούν. Το τελευταίο αυγό το ρίχνουμε λίγο-λίγο για να ελέγχουμε ότι δεν θα γίνει το μίγμα μας αραιό και αν δούμε ότι αραιώνει σταματάμε να ρίχνουμε αυγό. Εάν έχουμε σακούλα ζαχαροπλαστικής τότε βάζουμε όλο το μίγμα μέσα και αρχίζουμε να «κόβουμε» μπουκιές σε σχήμα καρυδιού. Αν δεν έχουμε σακούλα ζαχαροπλαστικής μπορούμε να «κόψουμε» με 2 κουτάλια σπρώχνοντας το μίγμα των «σου» πάνω στο ταψί και προσπαθώντας να δώσουμε στρογγυλό σχήμα. Θα βγουν 50-60 σου. Βάζουμε τα σου σε απόσταση 2-3εκ. στο ταψί και τα ψήνουμε στους 200οC στις αντιστάσεις για 20 λεπτά περίπου χωρίς να ανοίξουμε το φούρνο, μέχρι να γίνουν χρυσαφένια και να φουσκώσουν. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και να στεγνώσουν για τουλάχιστον 3 ώρες.


ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ:
v  Για να δούμε ότι είναι καλό το μίγμα πρέπει να πάρουμε με ένα κουτάλι λίγο και να το ρίξουμε μέσα σε ένα πιάτο. Αν δεν απλώσει είναι κατάλληλο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου