ΤΟ ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΑΓΑΠΑΜΕ…
ΥΛΙΚΑ :
1 πακέτο μακαρόνια Ν10,
50 γρ. βούτυρο.
1 κιλό κιμά(αν θέλετε βάλτε 200 γρ. χοιρινό για περισσότερη γεύση),
1 κ. σ. τοματοπολτό,
200 γρ. τριμμένη ντομάτα,
1 κρεμμύδι ξερό,
μισό ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό,
100 ml λευκό κρασί,
ζωμό κοτόπουλου και αν δεν έχουμε 1 κύβο,
1 ξυλάκι κανέλα, αλάτι-πιπέρι,
1 κ. γ. Κόκκινη γλυκιά πιπεριά,
νερό όσο χρειαστεί ο κιμάς, περίπου 1 λίτρο,
100 γρ. φέτα,
70 γρ. ελαιόλαδο,
ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ:
-για τον κιμά:
Το μέγεθος του ταψιού για αυτήν την ποσότητα των υλικών είναι 40 * 30 (παραλληλόγραμμο) και στρόγγυλο Νο34.
-Για την μπεσαμέλ:
Αν θέλετε μην βάλετε τα αυγά, είναι μια δικιά μου παραλλαγή. Όταν βγάλετε την μπεσαμέλ από την φωτιά προσθέστε τριμμένη κεφαλογραβιέρα η όποιο άλλο σκληρό τυρί θέλετε. Εναλλακτικά ρίχνετε τριμμένο τυρί από πάνω πριν βάλετε το φαγητό στο φούρνο.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ξεκινάμε βράζοντας τα
μακαρόνια. Σε νερό που κοχλάζει ρίχνουμε αρκετό αλάτι και αμέσως τα μακαρόνια
Ν10. Όταν είναι έτοιμα τα στραγγίζετε και τα απλώνετε στο ταψί με λίγο βούτυρο
και τριμμένη φέτα.
Βάζουμε μια ανοξείδωτη κατσαρόλα στη φωτιά και μόλις ζεσταθεί
ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Τσιγαρίζουμε και μόλις
μαλακώσει το κρεμμύδι ρίχνουμε τον κιμά. Ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά.
Μόλις γίνει αυτό ρίχνουμε το κρασί και περιμένουμε μέχρι να εξατμιστεί το
αλκοόλ για να ρίξουμε στην συνέχεια τον ντοματοπολτό και την τριμμένη ντομάτα
μαζί με τα μπαχαρικά, το ζεστό νερό και τον ζωμό ή τον κύβο κοτόπουλου. Χαμηλώνουμε
λίγο την φωτιά αφήνουμε το κιμά να βράσει και να ρουφήξει όλα τα υγρά
ανακατεύοντας και δοκιμάζοντας κατά διαστήματα.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΠΙΤΙΚΗ ΜΠΕΣΑΜΕΛ:
8 κουταλιές της σούπας αλεύρι,
8 κουταλιές της σούπας βούτυρο,
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
4 φλιτζάνια χλιαρό γάλα,
100 γρ. κεφαλοτύρι- κεφαλογραβιέρα(παραλλαγή),
2 αυγά (παραλλαγή),
αλάτι-πιπέρι-μοσχοκάρυδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΠΕΣΑΜΕΛ:
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, το βούτυρο το βάζουμε στον φούρνο μικροκυμάτων να λιώσει, το ρίχνουμε στην κατσαρόλα και μαζί με το ελαιόλαδο με έναν αυγοδάρτη ανακατεύουμε και ρίχνουμε το αλεύρι. Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και προσθέτουμε σιγά-σιγά το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς για να μην σβολιάσει. Σε περίπτωση που σας σβολιάσει ανακατεύετε πολύ γρήγορα εκτός φωτιάς και θα την επαναφέρετε. Προσθέτετε αλάτι-πιπέρι-μοσχοκάρυδο, και τα αυγά χωρίς να σταματάτε το ανακάτεμα.
ΨΗΣΙΜΟ:
Τα μακαρόνια θέλουν 10-12 λεπτά.
Ο κιμάς θέλει περίπου 60 λεπτά.
Στο φούρνο 170ο C για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ.